Viva la Revolucion

Om ni inte har märkt det så pågår just nu en revolution. Den har pågått i det stilla ett tag men accelererar just nu så sakta och har börjat påverka vårt trygga samhälle i Sverige och även i andra västländer.
Man läser ibland något i stil med “De 85 rikaste äger lika mycket som halva jordens befolkning tillsammans”. Visst låter det otroligt? Men det blir ju så när man har kapital och gör vinst. Genom sin relativt nyvunna lilla rikedom, så är det enklare att öka den genom nya förvärv och engagemang jämfört med vad möjligheterna är för en fattig uteliggare som inte har några pengar alls. Med växande rikedom finns dessutom allt större möjligheter att skatteplanera och gömma de slantarna man skrapat ihop. Och slutligen, genom “arv” så kan de rika fortsätta att bli rikare, generation efter generation. Förut var det Kyrkan – nu är det Släkten.

Just nu är Donald Trump högaktuell. En diametral motsats men ändå helt lik vår egna helt förlorade man – Löfven. Han vill bygga en hög mur mot Mexiko för att se till att den “hejdlösa” invandring som pågår till USA får ett slut – en gång för alla. Det amerikanska systemet, som idag till stor del är uppbyggt på en servicesektor där folk från Mexiko arbetar för en låg ersättning, har även det kommit till en smärt gräns då det snart inte längre är möjligt. Den rikare världen har helt enkelt inte längre “råd” att ta emot den fattigare världen utan att medelklassen börjar förlora i upplevd livskvalité och trygghet.

Samma sak pågår nu i Europa. Många säger entydigt och trångsynt att det enkom beror på det fruktansvärda kriget i Syrien, men faktum är, enligt officiell statistik, att bara 1/3 av de som tar sig till Sverige har någon form av anknytning till Syrien. Många kommer från andra länder som Afghanistan eller Somalia, men även från exempelvis statistiskt sätt rikare länder som Marocko. Utan att förringa flyktingar och deras behov av akut hjälp, så är givetvis en naturlig fråga varför de inte stannar i länderna de passerar på vägen till Sverige – är verkligen Österrike, Tyskland eller kanske Polen mindre säkra än vad vi är uppe i iskalla Sverige – Europas ändhållplats – eller erbjuder vi kanske något mer som lockar?
Det vi ser nu är en massiv folkvandring och dess accelererande hastighet. Allteftersom den fattigare världen har blir mer upplyst via media, Nokiamobiler och Internet, och de fattiga även fått det lite bättre, framför allt hälsomässigt med hjälp av sjukvård och vaccin, så vågar de ta steget. Med lite pengar i fickan, så söker de sig givetvis från deras fattigare hemstad till den rikare världen långt borta där man istället för att slåss om mat för dagen och kämpa om arbete som knappt finns, har hopp om en betydligt drägligare tillvaro.
Jag vågar även gissa att “historierna” går hur bra deras vänner fått det i västlandet – och att den där drömmen de har under resan norrut bara blir starkare och starkare i deras huvud för varje steg de tar närmare sitt mål. Snart väntar inte bara en fantastisk natur, frihet, och ett system som är tryggt, utan givetvis en miljö där man inte behöver slåss för att överleva – en kunskap man sannolikt redan använt flera gånger i sitt liv. Om inte fysiskt – så säkert mentalt.

Revolutionen har nu börjat och även om det inte är medelklassen som “ger sig på” de 85 rikaste i världen, så är det de fattigare som “ger sig på” medelklassen. Det överflöd vi lever i och kämpat för i västvärlden genom bra reformer och ett tillsynes fredlig tillvaro med hjälp av demokrati skall nu fördelas på en större mängd människor, ofta från en fattig och outbildad bakgrund som varit väldigt konfliktfylld. Konflikter de tar med sig till vår trygga värld.
Hastigheten på hur folk rör sig är numera mest korrelerat till hur många båtar det finns, och hur snabbt den enskilda kan få loss pengar för den där så farliga och långa resan – som självklart är otroligt farlig. Dessa resor skulle jag även i vissa fall bekostas av oss själva, genom att vi hjälper deras anhöriga i Sverige, som sedan slussar vidare pengarna ner till tex Afrika. När den kritiska massan med släktingar har anlänt till Europa eller USA så ökar så chanserna och incitamenten att röra på sig norrut för de andra som är kvar, och detta pågår nu för fullt. Det är inte första gången i historien liknande folkvandringar skett – vi svenskar tog oss ju till Amerika inte minst.

För detta finns sannolikt ingen bra eller enkel lösning – vår värld kommer att förändras. Vi har själva ställt till det genom att inte hjälpa folk på plats på ett vettigt sätt, ha handelshinder i form av tullar som har gjort det billigare att sälja produkter från västvärlden än från fattiga länder, och genom att inte ha utbildat och hjälpa de fattiga länderna tillräckligt. Modern teknik och de pengar vi bidragit med har nu gjort det möjligt för den fattigare populationen att resa sig upp, och söka ett bättre liv – vilket de också börjat göra. Vem kan klandra dem?
Vår västvärld – som vi känner den idag – kommer sannolikt att se helt annorlunda ut om två generationer.
För detta går det inte att lasta någon – likt allt annat så strävar moder natur, och ytterst även vi människor, till att finna en balans. Tricket nu, är att få de andra 85 att hjälpa till de också.

Revolution?

signerat penna

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                        // Världen Som Arbetsfält

 

2 kommentarer

 1. Det är inte så farligt med dessa 85 rikaste, en av dem är till exempel Ingvar Kamprad. Jag ser hellre att dessa 85 har pengarna och använder dem I sina verksamheter. Det finns visa oljemiljardärer och oligarker som slösar va sina enorma tillgångar, men de flesta later kapitalet arbeta I företag sopm är framgångsrika och ger arbete och tillväxt. Någon har sagt att om man fördelade hela världens capital lika mellan alla medborgare skulle kapitalet vara tillbaka hos dem som ursprungligen hade det inom ett år.
  Nej, jag är tacksam för att de 85 har hand om världens capital och att det inte slösas bort av stat och kommuner I olika lander på oväsentligheter.

  1. Hej.

   Nej – det stämmer det du säger – det är inte så “farligt”. Ofta är detta kloka människor som fattar rationella beslut och givetvis sysselsätter en stor del av jordens befolkning. Däremot tror jag på sikt det är ohålllbart att all “rikedom” koncentreras till så få individer då de överenskomna spelreglerna likt demokrati sätts ur spel. Som det är i den tid vi lever i nu dock, ser jag hellre att desssa styr, än de politiker vi valt, som enligt mig ofta är direkt inkompetenta och ofta representerar en ideologi som inte fungerar i ett informationssamhälle eller tillhör någon politisk avvart längs ena kanten. Till det måste nog läggas den nivån av kompetens som finns bland politiker, där det blir mer och mer tydligt att det är ett av få jobb man kan få utan att ha någon utbildning eller praktiskt erfarenhet med sig.

   Världens mest förmögna, Bill Gates, är ju tex ett exempel på en helt fantastisk människa som har gjort mer för fattigdomen än vad hela Sverige gjort. Som föregångare så sprider detta sig även till yngre generationer som Mark Zuckerburg som äger stora delar av Facebook. Det har blivit, för en del, naturligt att hjälpa till.

   Så i kampen av två onda ting väljer jag likt dig hellre att de nuvarande rika styr än politiker. Men skall man vara ärlig är det lite “pest” eller “kolera”. Rimligen borde kapital fördelas jämnare på en global skala än att 85 personer skall ha ungefär lika mycket som hälftens befolkning.

Det går inte att kommentera.